ستاره خوزستان

يكي از اين ستاره هايي كه در سرزمين خوزستان ظاهر شد مردي بود به نام علي بن مهزيار اهوازي است. در شمال شهر اهواز نزديك رود خانه كارون بقعه اي به چشم مي خورد كه صاحب آن بسيار مورد احترام مردم خوزستان است و نقش بسياري در نشر تشيع در ايران داشته است. مردم شهر اهواز اين ستاره تابناك را به خوبي مي شناسند اما اگر اهل اهواز نيستيد با خواندن اين متن او را خواهيد شناخت.
علي بن مهزيار اهوازي از فقهاء و محدثان مشهور و بزرگ شيعه بود كه علاوه بر مقام علمي و فقهي از برجستگي‏هاي اخلاقي ارزنده‏اي نيز برخوردار بود.
او از مردم دورق (شادگان)بوده که بعداً در اهواز ساکن شد.البته محل تولد علي بن مهزيار منطقه هنديجان از توابع شادگان مي باشد .
او در ميان خانواده‏اي مسيحي ديده به جهان گشود و رشد و نمو يافت ولي چند سال بيشتر از عمر او نگذشته بود كه پدر علي مسلمان شد و او هم با آموزه هاي اسلام تربيت شد.
او از اصحاب امام رضا(ع) امام محمد جواد(ع)، امام هادي(ع)و امام حسن عسکري(ع) بوده و احکام ديني را نزد انها فرا گرفته و در برخي از مناطق به خصوص در اهواز به عنوان نماينده ايشان بوده است.
اهواز دروازه ورود شيعه به ايران بود و علي بن مهزيار در نشر معارف شيعه و جذب مردم به تشيع در ايران نقش بسيار مهمي داشت.
علی بن مهزيار در کنار علوم فراوانش دریایی از عبودیت و پرستش خالق بودعبادتهای او در نزد آشنایان و دوستان معروف بود كه با طلوع خورشید به سجده‏می‏رفت و سراز سجده بر نمی‏داشت تا اینکه برای هزار نفر از دوستان و برادران‏دینی خویش دعا کند، همان دعائی را که برای خود از خداوند می‏خواست.
ايشان بيش از 40 كتاب در زمينه روايات و احاديث تاليف كرده كه از نظر علماي شيعه همه رواياتي كه از وي نقل شده , مستند و موثق است .
وي علاوه بر جنبه روحانيت ،در سياست نيز صاحب نظر بوده واداره قسمتي از كارهاي اعتقادي وسياسي منطقه را به عهده داشته است .
درباره جايگاه و منزلت علي بن مهزيار همين بس كه امام جواد عليه السلام در نامه ای به ايشان می فرمايد:
((ای علی من تو را از نظر دلسوزی, اطاعت, خدمت, احترام و قيام به آنچه که بر تو واجب است آزموده‌ام پس اگر بگويم من همانند تو کسی را نديده ام, اميدوارم که راستگو باشم. خداوند جزای تو را نزول در فردوس برين قراردهد ... ))
او از شاگردان برگزيده امام هشتم حضرت امام رضا ع بود و در مدح و تمجيد او توقعيات( نامه هاي) بي نظيري از جانب امام جواد و امام هادي عليهم السلام به او رسيد كه بيانگر شآن و منزلت و عظمت و مقام اين عاشق دل سوخته اهل بيت عليهم السلام است . امام جواد به او فرمود : اي ابوالحسن علي بن مهزيار اگر بگويم در تمام عمرم شخصي به خوبي شما نديده ام اميدوارم كه در سخنم راستگو باشم . و در نامه اي ديگر خطاب به او مي فرمايد : خداوند تو را خشنود گرداند به بهشت .
روزي حضدت به او فرمود : اگر قرار است كه ده نفر به بهشت بروند بدون شك تو يكي از آن ده نفر خواهي بود . علي بن مهزيار ع نخست از شاگردان حسين بن سعيد اهوازي كه از بزرگان دين است بوده . بعد به محضر امام رضا ع وامام محمد تقي و امام علي نقي و امام حسن عسگري عليهم السلام مي رسيد و ار محضر آنان بهده مند مي شود و وكيل تام الاختيار سه امام يعني امام جواد و امام هادي و امام عسگري است.
بنا بر روايات تاريخي هنگامي که مامون خليفه عباسي دستور داد تا امام رضا (ع)به عنوان وليعهد او از مدينه عازم خراسان شود امام(ع)در مسير حرکت خود در روز شانزدهم سفر سال 201 ه.ق وارد اهواز شدو چند روزي در اين شهر توقف نمود.بعدا در محل اقامت امام(ع)مسجدي به نام مسجدالرضا(ع) بنا گرديد که علي بن مهزيار وصيت کرد پس از مرگ او رادر همان مسجد دفن نمايند. كه او بعد از وفات در همان مسجد دفن شد.

حكايت ديدار

حكايت ديدار علي بن مهزيار با منجي عالم بشريت امام مهدي(عج) از نقاط بسيار روشن زندگي او است كه در كتاب هاي بسياري نوشته شده و توسط خود او نقل شده است.
از علی بن مهزیار(ره) نقل شده است:
« بیست بار با قصد این که شاید به خدمت حضرت صاحب الامر علیه السلام برسم، به حج مشرف شدم؛ اما در هیچ کدام از سفرها موفق نشدم. تا آن که شبی در رختخواب خوابیده بودم، ناگاه صدایی شنیدم که کسی می گفت: ای پسر مهزیار، امسال به حج برو که امام خود را خواهی دید. شادان از خواب بیدار شدم و بقیه شب را به عبادت سپری کردم.
صبحگاهان، چند نفر رفیق راه پیدا کردم، و به اتفاق ایشان مهیای سفر شدم و پس از چندی به قصد حج به راه افتادیم. در مسیر خود وارد کوفه شدیم. جستجوی زیادی برای یافتن گمشده ام نمودم؛ اما خبری نشد؛ لذا با جمع دوستان به عزم انجام حج خارج شدیم و خود را به مدینه رساندیم. چند روزی در مدینه بودیم.
باز من از حال صاحب الزمان علیه السلام جویا شدم؛ ولی مانند گذشته، خبری نیافتم و چشمم به جمال آن بزرگوار منور نگردید. مغموم و محزون شدم و ترسیدم که آرزوی دیدار آن حضرت به دلم بماند. با همین حال به سوی مکه خارج شده و جستجوی بسیاری کردم؛ اما آن جا هم اثری به دست نیامد. حج و عمره ام را ظرف یک هفته انجام دادم و تمام اوقات در پی دیدن مولایم بودم.
روزی متفکرانه در مسجد نشسته بودم. ناگاه در کعبه گشوده شد. مردی لاغر که با دو بُرد (لباسی است) احرام بسته بود، خارج گردید و نشست. دل من با دیدن او آرام شد. به نزدش رفتم. ایشان برای احترام من، برخاست.
مرتبه دیگر او را در طواف دیدم. گفت: اهل کجایی؟
گفتم: اهل عراق.
گفت: کدام عراق؟
گفتم: اهواز.
گفت: ابن خصیب را می شناسی؟ گفتم: آری.
گفت: خدا او را رحمت کند؛ چقدر شبهایش را به تهجد و عبادت می گذرانید و عطایش زیاد و اشک چشم او فراوان بود. بعد گفت: ابن مهزیار را می شناسی؟ گفتم: آری، ابن مهزیار منم.
گفت: حیاک الله بالسلام یا اباالحسن ( خدای تعالی تو را حفظ کند ). سپس با من مصافحه و معانقه نمود و فرمود: یا اباالحسن، کجاست آن امانتی که میان تو و حضرت ابومحمد ( امام حسن عسکری علیه السلام ) بود؟
گفتم: موجود است و دست به جیب خود برده، انگشتری که بر آن، دو نام مقدس محمد و علی علیهما السلام نقش شده بود، بیرون آوردم. همین که آن را خواند، آن قدر گریه کرد که لباس احرامش از اشک چشمش تر شد و گفت: خدا تو را رحمت کند یا ابا محمد؛ زیرا که بهترین امت بودی. پروردگارت تو را به امامت شرف داده و تاج علم و معرفت بر سر نهاده بود. ما هم به سوی تو خواهیم آمد.
بعد از آن به من گفت: چه می خواهی و در طلب چه کسی هستی، یا ابا الحسن؟
گفتم: امام محجوب از عالم را.
گفت: او محجوب از شما نیست؛ لکن اعمال بد شماست او را پوشانیده است. برخیز به منزل خود برو و آماده باش. وقتی که ستاره جوزا غروب کرد و ستاره های آسمان درخشان شد، آن جا من در انتظار تو، میان رکن و مقام ایستاده ام.
ابن مهزیار می گوید: با این سخن روحم آرام شد و یقین کردم که خدای تعالی به من تفضل فرموده است؛ لذا به منزل رفته و منتظر وعده ملاقات بودم، تا آن که وقت معین رسید. از منزل خارج و بر حیوان خود سوار شدم؛ ناگاه متوجه شدم آن شخص مرا صدا می زند: یا ابا الحسن بیا. به طرف او رفتم.
سلام کرد و گفت: ای برادر، روانه شو. و خودش به راه افتاد. در مسیر، گاهی بیابان را طی می کرد و گاه از کوه بالا می رفت. بالاخره به کوه طائف رسیدیم. در آن جا گفت: یا ابا الحسن، پیاده شو نماز شب بخوانیم.
پیاده شدیم و نماز شب و بعد هم نماز صبح را خواندیم.
باز گفت: روانه شو ای برادر، دوباره سوار شدیم و راههای پست و بلندی را طی نمودیم، تا آن که به گردنه ای رسیدیم. از گردنه بالا رفتیم؛ در آن طرف، بیابانی پهناور دیده می شد. چشم گشودم و خیمه ای از مو دیدم که غرق نور است و نور آن تلألویی داشت.
آن مرد به من گفت: نگاه کن. چه می بینی؟
گفتم: خیمه ای از مو که نورش تمام آسمان و صحرا را روشن کرده است.
گفت: منتهای تمام آرزوها در آن خیمه است. چشم تو روشن باد.
وقتی از گردنه خارج شدیم، گفت: پیاده شو که این جا هر چموشی رام می شود. از مرکب پیاده شدیم.
گفت: مهار حیوان را رها کن. گفتم: آن را به چه کسی بسپارم؟
گفت: این جا حرمی است که داخل آن نمی شود، جز ولیّ خدا.
مهار حیوان را رها کردیم و روانه شدیم، تا نزدیک خیمه نورانی رسیدیم.
گفت: توقف کن، تا اجازه بگیرم. داخل شد و بعد از زمانی کوتاه بیرون آمد و گفت: خوشا به حالت که به تو اجازه دادند.
وارد خیمه شدم. دیدم ارباب عالم هستی، محبوب عالمیان، مولای عزیزم، حضرت بقیة الله الاعظم امام زمان مهربانم روی نمدی نشسته اند. چرم سرخی بر روی نمد قرار داشت، و آن حضرت بر بالشی از پوست تکیه کرده بودند. سلام کردم.
بهتر از سلام من، جواب دادند.
در آن جا چهره ای مشاهده کردم مثل ماه شب چهارده، پیشانی گشاده با ابروهای باریک کشیده و به هم پیوسته. چشمهایش سیاه و گشاده، بینی کشیده، گونه های هموار و برنیامده، در نهایت حسن و جمال. بر گونه راستش خالی بود مانند قطره ای مِشک که بر صفحه ای از نقره افتاده باشد.
موی عنبر بوی سیاهی داشت، که تا نزدیک نرمه گوش آویخته و از پیشانی نورانی اش نوری ساطع بود مانند ستاره درخشان، نه قدی بسیار بلند و نه کوتاه؛ اما کمی متمایل به بلندی، داشت.
آن حضرت روحی الفداه را با نهایت سکینه و وقار و حیاء و حسن و جمال، زیارت کردم، ایشان احوال یکایک شیعیان را از من پرسیدند. عرض کردم: آنها در دولت بنی عباس در نهایت مشقت و ذلت و خواری زندگی می کنند.
فرمودند:
« ان شاء الله روزی خواهد آمد که شما مالک بنی عباس شوید و ایشان در دست شما ذلیل گردند.
بعد فرمودند: پدرم از من عهد گرفته که جز، در جاهایی که مخفی تر و دورتر از چشم مردم است، سکونت نکنم؛ به خاطر این که از اذیت و آزار گمراهان در امان باشم تا زمانی که خدای تعالی اجازه ظهور بفرمایید.
و به من فرموده است:
فرزندم، خدا در شهرها و دسته های مختلف مخلوقاتش همیشه حجتی قرار داده است تا مردم از او پیروی کنند و حجت بر خلق تمام شود. فرزندم، تو کسی هستی که خدای تعالی او را برای اظهار حق و محو باطل و از بین بردن دشمنان دین و خاموش کردن چراغ گمراهان، ذخیره و آماده کرده است. پس در مکانهای پنهان زمین، زندگی کن و از شهرهای ظالمین فاصله بگیر و از این پنهان بودن وحشتی نداشته باش؛ زیرا که دلهای اهل طاعت، به طرف تو مایل است، مثل مرغانی که به سوی آشیانه خود پرواز می کنند و این دسته کسانی هستند که به ظاهر در دست مخالفان خوار و ذلیل اند؛ ولی در نزد خدای تعالی گرامی و عزیز هستند.
اینان اهل قناعت و متمسک به اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام و تابع ایشان در احکام دین و شریعت می باشند. با دشمنان طبق دلیل و مدرک بحث می کنند و حجتها و خاصان درگاه خدایند؛ و در صبر و تحمل اذیت از مخالفان مذهب و ملت چنان هستند که خدای تعالی، آنان را نمونه صبر و استقامت قرار داده است و همه این سختیها را به جان و دل می پذیرند.
فرزندم، بر تمامی مصایب و مشکلات صبر کن؛ تا آن که خدای تعالی وسایل دولت تو را مهیا کند و پرچمهای زرد و سفید را بین حطیم و زمزم بر سرت به اهتزار درآورد و فوج فوج از اهل اخلاص و تقوی نزد حجرالاسود به سوی تو آیند و بیعت نمایند. ایشان کسانی هستند که پاک طینتند و به همین جهت قلبهای مستعدی برای قبول دین دارند و برای رفع فتنه های گمراهان بازوان قوی دارند.
آن زمان است که درختان ملت و دین بارور گردد و صبح حق درخشان شود. خداوند به وسیله تو ظلم و طغیان را از روی زمین برمی اندازد و امن و امان را در سراسر جهان ظاهر می نماید. احکام دین در جای خود پیاده می شوند و باران فتح و ظفر زمینهای ملت را سبز و خرم می سازد.
بعد فرمودند: آنچه را در این مجلس دیدی باید پنهان کنی و به غیر اهل صدق و وفا و امانت اظهار نداری. »
ابن مهزیار می گوید: چند روزی در خدمت آن بزرگوار ماندم و مسائل و مشکلات خود را سؤال نمودم. آنگاه مرخص شدم تا به سوی اهل و خانواده خود برگردم.
در وقت وداع، بیش از پنجاه هزار درهمی که با خود داشتم، به عنوان هدیه خدمت حضرت تقدیم نموده و اصرار کردم که ایشان قبول نمایند.
مولای مهربان تبسم نموده و فرمودند: این مبلغ را که مربوط به ما است در مسیر برگشت استفاده کن و به طرف اهل و عیال خود برگرد؛ چون راه دوری در پیش داری.
بعد هم آن حضرت برای من دعای بسیاری فرمودند. پس از آن خداحافظی کردم و به طرف شهر و دیار خود بازگشتم. »
منبع: ا نتظار نوجوان